A szörfözés története Nyomtatás E-mail
Írta: Nagy Bence   
2007. janur 28.

A szörfözés atyja: Jim Drake 

A kaliforniai Jamaica Bay vizén az elsõ szörföt Jim Drake 1967. május 21.-én próbálta ki, így a szörfözés 2007.-ben ünnepli 40. születésnapját. A nagy ötlet a 32 éves repülõmérnök fejében 1962-ben fogant meg, majd öt évbe telt, míg elkészítette az elsõ kardáncsuklóval rögzített árbócú, bummal és sverttel ellátott, valóban használható szörföt.

Szörf terjedése, mint versenysport 

A következõ tíz évben a szörfözés egyre népszerûbb lett, azonban a szörf maga nem sokat változott. A szörfözés versenysporttá vált, és kialakultak különbözõ verseny osztályok. Az egyes gyártók igyekeztek saját terméküket hivatalos versenyszörffé nyilvánítani, így különbözõ versenyosztályok alakultak ki. A szigorú osztályelõírások befagyasztották a versenyszörfök fejlõdését.

Hawaii és a funboard

A pályán kívül azonban a fejlõdés felgyorsult. A szörfösök egyre jobban figyeltek Hawaiira, ahonnan Robby Naish is érkezett, aki 1978-ban 15 évesen már harmadszor lett világbajnok. Ebben az évben kezdett el egy új fogalom terjedni a szörfösök körében, a funboard, mely azt a szörftípust jelölte, mellyel az erõsszeles szörfözés erõlködés, összeszorított fogú kínlódás helyett, valódi élvezetté vált, egyfajta játékká az elemekkel. Ennek kialakulásához két újdonság járult hozzá: a trapéz, ami átvette a kezektõl az erõlködés szerepét, valamint a szörfdeszkára csavarozott furcsa bõrpánt, az úgynevezett papucs, mely az ugratásokat könnyítette meg. Gyorsan kiderült azonban, hogy a papucsok nemcsak ugrásra alkalmasak. Beakasztott trapézzal és papucsokban lévõ lábbal szörfözve, alig kell erõt kifejtenünk, és a szörf irányítása „gyerekjátékká” válik. A funboard-ok az elkövetkezõ években rohamosan fejlõdtek, és új szörfözési stílust alakítottak ki, melyhez nagy mértékben hozzájárult néhány elengedhetetlen manõver, alapelem (vízistart, wasserstart) kialakulása. Jim Drake szerint:

„A szörfözés vízistart nélkül olyan, mint az élet Mozart nélkül”.

A fejlõdés a szörfdeszkákra is kihatott. Hawaii-on egyre gyorsabb, kisebb, fordulékonyabb deszkák után kutatva 1982-ben a 2,2 m hosszú hullámlovas deszkára szereltek vitorlát, így jöttek létre a szinkerek, melyek megfelelõ szél hiányában nem is képesek a szörföst a víz felszínén tartani. Az 1983-as Világ Kupa versenysorozaton a hagyományos háromszög pályán zajló versenyek mellett, hullámlovaglásban és szlalomban is összemérhették tudásukat a versenyzõk. Így az addigi szörf versenysportág mellett, egy siklásra alapozott látványos, új sportág alakult ki.

Szörfözés kialakulása Magyarországon 

Kezdetben itthon is a régebbi típusú nyugati szörfök domináltak (Windglider, Mistral Competition, Hifly 333 és 111 stb.), de hamarosan egyre több funboard tûnt fel a hazai vizeken, és egyre több szörfös ismerkedett meg a siklás és a gyors manõverek fantasztikus élményével.

Hogy mi is a siklás?

A siklás a modern szörfözés egyik legfontosabb eleme. A siklás és a siklásra alkalmas szörfök minõségi változást hoztak a szörfsportban: a szörftest és a vitorlák tervezésénél az egyik legfontosabb szempont a minél korábbi siklás lett.

Egyre erõsödõ szélben szörfözve (0-3 Beaufort), a szél sebességével arányosan nõ a sebességünk. A vitorlára ható erõ és a deszkára ható vízellenállás növekedése miatt a vitorlát egyre nehezebb tartani. A szörf építésétõl függõen 2-4-es erõsségû szélben a szörf sebességén ugrásszerû növekedés figyelhetõ meg. A szörf deszka nagy része (90 %) kiemelkedik a vízbõl, a deszka alatt kialakuló turbulens áramlás miatt a deszkára ható ellenállás lecsökken, a vitorlát könnyebb lesz tartani és a szörf sebessége hirtelen megnõ. A szörföt ekkor már a vitorla helyett a deszkát döntve lábunkkal irányítjuk. Ha ekkor a trapézt beakasztjuk, lábunkat a papucsokba dugjuk, szinte súlytalanul száguldunk a víz felett. Aki ezt átéli, fanatikus szörfössé válik.

 

Forrás:

Lenkei Zsolt: Szörf könyv, 1989, ISBN:963 400 0134

 
< Előző   Következő >

www.SurfoMania.hu © 2007. Webdesign, webhoszting és Joomla! tárhely