MIN CSÚSZHAT EL A TÉLI BALATON? Nyomtatás E-mail
Írta: Kardos Gábor   
2010. februr 10.

(megjelent: Magyar Hirlap - http://www.magyarhirlap.hu/velemeny/elcsuszo_teli_balaton.html)

Több ezer súlyos síbaleset van Európában minden évben, mégsem azzal hirdetik a külföldi síparadicsomokat, hogy véletlenül se jöjjenek ide, pláne téli sportokat ûzni, mert életveszélyes. Az ilyen ellenpropaganda sajátos hungarikumnak tûnik.

BalatonátCsúszás

Még emlékszünk rá: volt idõ, hogy nyáron azt harsogtuk: "nincs víz a Balatonban", menjünk nyaralni inkább az Adriára. Most meg azt hallhattuk szinte mindenhol, milyen veszélyes a Balaton jege télen.
Egy parti község polgármesterének nyílt levele szerint "A Balaton minden évszakban veszélyes." Kíváncsi lennék, mi történne, ha mondjuk Karintiában egy polgármester ilyen nyilatkozatot tenne. Hallhattunk valaha bármi hasonlót Ausztriából? Még a síbaleset statisztikák is gyakorlatilag hozzáférhetetlenek az interneten. Nem propagálják, pedig közérdekû adat lenne. Nálunk idén egyetlen végzetes jégbaleset sem történt a Balatonon és a nyári adatok is lényegesen jobbak az országos átlagnál, vagy akár az európai adatoknál. Valamiben tényleg jók lehetnénk végre, ha nem az ellenkezõjét mondogatnánk. Teljesen érthetetlen, önsorsrontó módon. Ami valóban életveszélyesnek tûnik, az a hozzáállásunk.
Pedig tegnap nem éppen fényes turisztikai adatokat közölt a KSH: 8-10 százalékos a visszaesés. Miért nem vesszük észre, hogy ennek fõ oka éppen negatív hozzáállásunk lehet? Akár a külföldi, akár a hazai vendégek számára a legvonzóbb és leghitelesebb mindig az, ha mi pozitívan viszonyulunk saját természeti és kulturális adottságainkhoz, ha kedvesen, örömmel és büszkén beszélünk például arról, milyen páratlan csodája a természetnek a befagyott Balaton, melyet Európa legnagyobb korcsolya-, illetve sífutó és jégszörf-paradicsomaként is hirdethetnénk, ha egyáltalán felfognánk, hogy az, és megteremtenénk a lehetõ legbiztonságosabb, kulturált téli sportolás lehetõségeit.
Tudjuk, nincsenek magas hegyeink, de azért nem kell feltétlenül külföldre küldeni a téli sportok kedvelõit, mikor megfelelõ hozzáállással és a feltételek biztosításával a téli Balaton is különleges vonzerõvel rendelkezik. A feltételekhez tartozna nyilván a téli vendéglátás fejlesztése is, hogy több étterem legyen nyitva egész évben és a jégpályákon mindenütt lehessen kapni meleg teát, forralt bort, netán meleg ételt. Nem elérhetetlen dolgokról beszélünk, leginkább csak a hozzáállásunkon múlik.
A vízi mentés színvonala jó, bár fontos lenne, hogy a gyors segítség biztosítása érdekében több olyan légpárnás mentõcsónak állhasson rendelkezésre, amilyenbõl ma még csak egy van, Kaposváron. Három-négy ilyen eszközzel megoldható lenne, hogy télen is, a tó bármely ponján 5-10 percen belül odaérhessen a szakszerû segítség a bajba jutotthoz. Elég lenne megvalósítani a Balaton Fejlesztési Tanács által elfogadott vízbiztonsági programot.

A BalatonátCsúszás elindításával az volt a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet: a téli Balaton páratlan vonzerejével ma még nem tudunk élni, pedig érdemes lenne. Látva a félelemkeltõ reakciókat, felfújható nyári strandeszközökkel, karúszókkal rendeztünk tréfás farsangi strandkarnevált Badacsonyban, hogy ezzel is demonstráljuk: nemcsak nyáron él a Balaton, sõt, télen talán még szebb és varázslatosabb. Az elsõ BalatonátCsúszás iránti rendkívüli érdeklõdés megmutatta, hogy télen is lehet országos és nemzetközi vonzerõvel bíró nagyrendezvényt szervezni a Balatonnál. Természetesen sokkal alaposabb elõkészítéssel és a vízi rendészettel való lehetõ legjobb együttmûködés mellett. A strandkarnevál akkor is több ezer vendég számára lehet maradandó élmény, ha nagy többségük nyilván a két partról figyelné az átcsúszást, forraltbort kortyolva, miközben néhányan a megfelelõ feltételek biztosításával átkelhetnének a téli tavon. Akkor is, ha nincsen összefüggõ jég, hiszen abban az esetben farsangi vitorlásverseny jelenthetné a fõ attrakciót, ami szintén nem mindennapi élmény, tekintve, hogy ilyenkor nem szokás vitorlázni a tavon. Pedig nem lennének mostohább körülmények egy ilyen farsangi regattán sem, mint ami a hidegebb tengerparti országokban akár az év jelentõs részében megszokottnak számít.

Tegnap újra átsétáltunk Fonyódra és négy helyen fúrt lékben mérve a jég vastagsága 17-21 centiméter volt, ami közel kétszerese a médiában közölteknek. Videóval dokumentált tényfeltáró expedíciónk azt a híresztelést sem igazolta, hogy a parti jég erõsebb lenne, sõt, inkább vékonyabb és töredezettebb mint a tó belsejénél. Igaz, ott távolabb a segítség, amennyiben mégis baj történne. Ha már veszélyekrõl esik szó, érdemes valós tényekre hivatkozni légbõlkapott feltételezések helyett. Legalább ma már nem legendaként kezeljük a jégen járást, mintha a Yetirõl vagy a Loch Ness-i szörnyrõl lenne szó... Már ez is valami.

Min csúszhat el tehát a téli Balaton? Ma még negatív hozzáállásunkon csúszik el. Reméljük azonban, hogy a BalatonátCsúszás hagyományteremtõ kezdeményese révén jövõre már megfelelõen biztosított programok sokasága fogja elõsegíteni az élményt adó csúszkálást és a téli sportok gyakorlását tavunk jegén.

 
< Előző   Következő >

www.SurfoMania.hu © 2007. Webdesign, webhoszting és Joomla! tárhely