I. BalatonátCsúszás Nyomtatás E-mail

Az index videója (forrás: index.hu)
Kapcsolódó cikk:

Min csúszhat el a téli Balaton?

Megjelent a Magyar Hírlap honlapján Elcsúszó téli Balaton

 

 

Közlemény: I. BalatonátCsúszás

MEGTARTOTTUK AZ ÖBÖLÁTCSÚSZÁST,  A STRANDKARNEVÁLT ÉS VOLTAK, AKIK ODA-VISSZA MEGTETTÉK A TELJES TÁVOT IS


Az MTI vasárnap este így számolt be az eseményekrõl:

A balatoni vízirendészet által "életveszélyesnek" minõsített BalatonátCsúszás programja körül keltett médiahisztéria és a havas utak okozta rossz közlekedési viszonyok következtében a vártnál jóval kevesebben vettek részt a kétnapos, strandkarnevállal is egybekötött rendezvényen - tájékoztatta Kardos Gábor, az ötletgazda és fõszervezõ a sajtót vasárnap.

Az eredetileg Badacsony-Fonyód között tervezett I. BalatonátCsúszás helyett csak a badacsonyörsi öblön, kettesben keltek át a szervezõk, miközben a rendezvény támogatóiból egy tucatnyian megtették az eredetileg tervezett útvonalat.

Szombaton közel száz, vasárnap 40-50 fõ gyûlt össze a nyári hangulatot idézõ strandeszközökkel megrendezett strandkarneválon. A havazás és a nagy médianyomás hatására módosult a jégtúra eredeti útvonala. A fõszervezõk végül nem vállalva a tömegrendezvényt, ketten keltek át az egy kilométer széles badacsonyörsi öblön.

A BalatonátCsúszás egyik támogatójának számító Szeremley Huba azonban barátaival szombaton átkelt a szigligeti öblön, majd vasárnap megtette a Badacsonytomaj és Fonyód közötti utat is a tó jegén. A 7 kilométeresre becsült távot 1 óra 47 perc alatt tették meg egy jégszörfös és két sífutó kíséretében, majd a 12 fõs csapatból tízen a jégen tértek vissza a kiindulás helyszínére - mondta a sajtónak Kardos Gábor.

A fõszervezõ álláspontja szerint sok tanulsága van az I. BalatonátCsúszás próbájának. Az egyik, hogy óriási lehetõségeket rejt magában a téli Balaton. A jeges sportok és kirándulások paradicsomává válhatna, amivel nem élünk kellõen. Ausztriában számos síbaleset történik, mégse mondja senki, hogy életveszélyes síelni menni a hegyek közé.

A másik nagy tanulság, hogy egy ilyen, tömegméretûvé duzzadó rendezvényt elõbb el kell kezdeni szervezni, beleértve a biztonsági elemeket is.

Kardos Gábor szerint valamikor a nyári Balaton-átúszásról is azt tartották, hogy életveszélyes ötlet. A BalatonátCsúszás esetében is meg lehet szervezni egy biztonsági folyosót a jégen, ahol tömegek is átkelhetnek - mondta, hangsúlyozva: jövõre ennek szellemében szervezik meg a BalatonátCsúszást hagyományteremtési céllal, a vízirendészettel való lehetõ legjobb együttmûködés mellett.

(Nota bene: az épp ma megjelent KSH adatok szerint tavaly 8-10%-kal esett vissza a balatoni turizmus, ami aligha véletlen, ha nyáron az Adriára küldünk mindenkit, mert "nincs víz a Balatonban" stb., télen pedig "életveszélyesnek" minõsítjük a tó jegét, hogy inkább külföldre menjenek a téli sportok kedvelõi. Ami életveszélyes, az inkább ez a hozzáállás. Reméljük, kezdeményezésünk segít túllépni ezen és jövõre már több szó esik arról, hogyan tettük a lehetõ legbiztonságosabbá a téli sportok gyakorlását a tavon.)

2010. február 8. 16:30

 

Közlemény: I. BalatonátCsúszás

Sikeres volt a szombati program és VASÁRNAP FOLYTATJUK!


Ahogyan meghirdettük, ma forralt borral, meleg teával és a tervezett strandkarnevállal vártuk a BalatonátCsúszásra érkezõket a badacsonylábdihegyi strandon. A rendkívüli havazás miatt az autózás jóval nehezebbnek és veszélyesebbnek bizonyult a jégen sétálásnál. Ennek ellenére mintegy százan jelentek meg rendezvényünkön a nap folyamán.


A HEGYMÁSZÓK MÉRÉSEI ALAPJÁN A JÉG BEFELÉ VASTAGABB ÉS BIZTONSÁGOSABB A PARTI RÉSZEKNÉL, AMI MUTATJA, HOGY A MÉDIAHISZTÉRIA TÉVES FELTEVÉSEKRE ÉPÜLT.


Elõször a hegymászók értek Badacsonyba, õk azonnal nekivágtak és három órán belül már vissza is értek Fonyódról. Több helyen megmérték a jég vastagságát és a tó belseje felé mindenütt vastagabbnak találták, mint a partközeli részeken (általában itt is 10 cm-hez közeli értékeket találtak), a partoknál töredezettebb is a jég, több rianást láttak, mint a belsõ részeken, ahol homogénebb a jég és a tegnapi meleg jelei sem mutatkoztak beljebb a havon. Mindent egybevetve méréseik és tapasztalataik alapján a partközeli részeken veszélyesebb a jég mint a tó belseje felé, de sehol sem tûnt életveszélyesnek. Tehát a tapasztalati tények alaposan rácáfoltak a médiában megjelent félelemkeltõ híresztelésekre, mivel a strandokon kijelölt jégpályákon is veszélyesebbnek mondhatnánk a jeget, mint a BalatonátCsúszás tervezett útvonalán. Igaz, a médiában olyanok riogattak életveszéllyel, akik nem járták be a BalatonátCsúszás tervezett útvonalát, és nem mérték meg a jég vastagságát a tó belsejénél, különben tudniuk kellett volna, hogy valótlant állítanak. Kérdés: kinek hiszünk, aki ért a jéghez és tapasztalatból beszél, vagy aki csak feltételezések alapján nyilatkozik a médiában.


Mai strandkarneválunkra jégszörfösök és kite-osok is jöttek az ország minden tájáról, de nekik kevés volt a szél és túl sok a hó. Jó alkalom volt e sportágak mûvelõinek a találkozásra. A Balatonakaliban ma kezdõdött DN világbajnokság ellenére jégvitorlások is jelezték, hogy útban vannak, de aztán Zánka elõtt vissza kellett fordulniuk.


Kettõ elõtt Szeremley Huba családjával és néhány jelenlevõvel úgy döntött, hogy átsétálnak Szigligetre a jégen és utána szintén a jégen jöttek vissza. (Errõl az MTI fotót is közölt: forrás - http://www.hirszerzo.hu/cikk.sikeresen_atcsusztak_a_szigligeti-oblot.139396.html)

 

 

Szeremley Huba és családja a BalatonátCsúszáson

 


A szervezõk ugyanakkor a havazás miatt a meghirdetett BalatonátCsúszást holnapra halasztották. Ha az idõ engedi (lásd: idõjárás elõrejelzés), vasárnap egy óra körül a badacsonytomaji strandon tartjuk meg az öbölátcsúszást, az Badacsonyörsi-öbölnél.

2010.február 6. 22:30


 

Közlemény: I. BalatonátCsúszás

Megtartjuk a rendezvényt, mint civil demonstációt a félelemkeltés ellen. Elõre láthatólag ezúttal csak a szervezõk vállalják az öbölátcsúszást, viszont a tervezett jó hangulatú rendezvényen, mint strandkarneválon mindenkit szeretettel, jó forraltborral és teával várunk. Régi farsangi hagyomány elûzni a tél félelmeit és erre úgy látszik ma nagyobb szükség van mint valaha. Ezért kérjük, lehetõleg mindenki hozzon nyári strandfelszerelést, felfújható karúszót, krokodilt, matracot ilyesmit, hogy ezzel is tréfásan-karneváli hangulatban demonstráljuk: télen is él a Balaton, nemcsak nyáron és élni jobb, mint félni. (A nyári fürdõzésnek is vannak veszélyei, csak azt már megszoktuk.)
A tömeges átcsúszás esetleges idei elmaradásáért vagy elhalasztásáért a felelõsség elsõsorban azokat terheli, akik teljesen indokolatlanul rémhírterjesztésbe kezdtek és mielõtt egyáltalán bármilyen útvonalat vagy idõpontot bejelentettünk volna, már eleve életveszélyesnek minõsítették a kezdeményezést. Fel kell hívnunk a figyelmet arra az ellentmondásra is, hogy a Klub Rádió reggeli adásában tegnap konkrét kérdésemre Tar Mihály, a Vízi mentõk Szakszolgálatának szóvivõje megerõsítette: minden jégen tartott rendezvényt életveszélyesnek minõsítenek, az önkormányzatok által kijelölt helyen, strandokon tartottakat is. Ezek után joggal utasíthatjuk vissza, hogy kizárólag a BalatonátCsúszásról terjedt a médiában ez a hír, még mielõtt pontosan tisztázódott volna, hogy egyáltalán mirõl van szó. Azonban nem is ez a legfontosabb, hanem, hogy csak olyan világban lehet és érdemes élni, ahol nem a félelemkeltés uralkodik mindennel kapcsolatban. A félelem légkörében nemcsak a BalatonátCsúszást, de semmit sem lenne érdemes csinálni. Ezért tartjuk meg strandkarneválként rendezvényünket mint civil demonstrációt. Élni jobb mint félni. Mindenkit szeretettel és jó hangulattal várunk a meghírdetett helyeken és idõpontokban, szombaton és vasárnap is!

(2010. február 6. 13:00)

 

Közlemény: I. BalatonátCsúszás

Szombatra havazás várható, de akkor is nekivágnánk egy rövidített-könnyített szakaszon, Szigliget felé, várhatóan délután, 1-2 körül, a badacsonylábdihegyi strandról (a vasúti megállóval pont szemben, a 71-es úton). Vasárnap jobb idõ várható, akkor a badacsonytomaji strandról mennénk át az Örsi-öblön (várhatóan 13 óra körül lesz az Örsi-öböl átCsúszása. (lásd: idõjárás elõrejelzés)

(2010. február 5. 16:00)

 

Közlemény: I. BalatonátCsúszás

TRÉFÁS TÉLI-NYÁRI STRAND KARNEVÁL A BalatonátCsúszáson:


Az aggodalmaskodók kedvéért közöljük: gleccsermászásban tapasztalt profi hegymászók fognak elõttünk menni a kijelölt (és általunk elõre bejárt!) útvonalon. Õk ismerik a legjobban a jégen haladás törvényeit és szakszerûen meg tudják állapítani, merre biztonságosabb. Így eleve el tudjuk kerülni a laikus baleseteket, illetve õk (szükség esetén) a jégrõl mentésben is gyorsabb és ezáltal hatékonyabb segítséget tudnak nyújtani a túlparton õrszolgálatot ellátó vízimentõknél.

A hegymászóktól nemcsak azt lehet megtanulnunk, hogyan haladhatunk a jégen, hanem azt is, hogy mennyivel célravezetõbb a természet megismerése alapján eljárni, mint félelmeink csapdájába esni vagy öncélúan pánikot kelteni. Nyilván nem az tiszteli a természetet, aki oktalanul retteg tõle, hanem aki törekszik harmóniába kerülni vele.
Kiváló alkalom tehát a BalatonátCsúszás, hogy megértsük: hiábavaló próbálkozás uralkodni a természet felett és kontrollálni (vagy duzzogni, ha épp ez nem lehetséges), mert ideje végre megtanulnunk megfelelõen élni vele.

A különféle médiareakciók alapján még fontosabbnak tartjuk kiemelni, milyen fontos tiszteletben tartanuk a természet erõit és megtanulni hogyan követhetjük a törvényeit. Az oktalan félelem helyett jobban meg kell ismernünk. Így összegezhetjük röviden a BalatonátCsúszás ökológiai üzenetét.

*
Rendezvényünk révén fõleg azt szeretnénk, ha minél többen eljönnének és megcsodálnák a téli Balatont. Ezáltal fel szeretnénk hívni a mélyen tisztelt honi közvélemény figyelmét arra, hogy a téli Balaton még különlegesebb, varázslatosabb, vonzóbb és titokzatosabb a nyári tömegturizmus által amortizáltnál. Ezért kérjük, hogy lehetõleg MINDENKI HOZZON MAGÁVAL NYÁRI GUMIMATRACOT, ÚSZÓGUMIT, KARÚSZÓT, SZÖRFÖT VAGY GUMICSÓNAKOT, ILLETVE BÉKATALPAT, STB.
hogy az így improvizált tréfás téli-nyári karnevállal is jelezzük a megjelenõknek (nem utolsó sorban a médiának): nemcsak nyáron, de télen is lehet a Balatonra jönni és ez semmivel sem kevésbé érdekes vagy szórakoztató mint nyáron. Sõt. (Ahogyan a jégen átkelni sem veszélyesebb mint pl nyáron túl sokáig napon lenni vagy felhevült testtel a vízbe ugrani.) Amennyiben kedvünkre lesz, a téli-nyári karnevál is hagyományt teremthet a BalatonátCsúszás részeként. Akkor is, ha épp nem lesz jég, mert akkor a vízen átkelve ünnepelhetjük meg ugyanebben az idõszakban.

Általában mindenki csak panaszkodik a télre és a farsangi szokások nagy része is arra utal, hogy mielõbb temetni akarjuk a telet. Ahelyett, hogy megtanulnánk örülni neki. Pedig a gyerekeinknek talán már nem is marad szinte semmi a télbõl, a globális felmelegedés miatt. Addig örüljünk hát neki, amíg van! Ez is a természet csodája, hogy télen befagy a Balaton és száraz lábbal rá lehet menni, át lehet csúszni rajta. Ahelyett, hogy a médiában nagyrészt öncélúan keltett hisztériára hallgatnánk (mintha félni kellene mindentõl és nem élni), inkább ünnepeljük együtt a balatoni telet mint a természet csodáját!

(2010. február 5. 8:00)

 

 

Közlemény: I. BalatonátCsúszás

Természetesen, amennyiben a jég vastagsága  és a szél erõssége nem lesz megfelelõ jégszörffel vagy jégvitorlással való átkeléshez, akkor a rendezvény csak korlátozott útvonalon (Szigligeti-öböl, Badacsonyörsi-öböl) kerül megrendezésre. Az Egyesület vezetõi a személy- és életbiztonságot mindennél fontosabbnak tartják, a hatóságoknak köszönjük, hogy felhívták figyelmünket az esetleges veszélyekre (lásd: A BALATONI VÍZIRENDÉSZETI RENDÕRKAPITÁNYSÁG állásfoglalása).

Sportbaráti üdvözlettel: BSZSE elnökség

(2010. február 4. 23:00)

 

I. BalatonátCsúszás:

Ezen a hétvégén szeretnénk megrendezni  hagyományteremtõ céllal az I. BalatonátCsúszást. Jégszörffel vagy jégvitorlással próbálunk átkelni a tó jegén.  Az idõtõl, leginkább a széljárástól függõen lehetõleg a Badacsony-Fonyód-Badacsony távot is megtesszük a rév vonalát követve, vagy, ha ez épp nem lehetséges, akkor a Szigligeti-öblön vagy a Badacsonyörsi-öblön kelünk át, a badacsonylábdihegyi szabadstrandról, vagy a badacsonytomaji strandról indulva, ahol egyébként Szeremley Hubának és a badacsonytördemici önkormányzatnak köszönhetõen az indulókat és az érkezõket meleg tea, forralt bor és meleg étel várja, no és persze az esemény jellegébõl adódó hangulat… Szombatra és vasárnapra is tervezünk átkelést, a széltõl és a havazástól függõen. Elvben pénteken döntjük el az útvonalat, de a biztonság érdekében legkésõbb szombat reggelig fenn kell tartanunk a módosítás lehetõségét.


BalatonátCsúszás

 

A kaposvári Kötél mentõszolgálat (légpárnás mentõcsónakkal) a balatoni vízirendészettel együtt parti õrséget látnak el.

 

Ettõl függetlenül mindenkinek fontos betartani néhány elemi biztonsági szabályt. Ezekrõl és a legújabb fejleményekrõl a Badacsonytomaji Szörfklub SE honlapján (www.surfomania.hu) minden szükséges információ elérhetõ.

Fõként a rianások közelében fokozott figyelem szükséges és esetleges vakmerõségéért mindenkinek saját magának kell vállalnia a felelõsséget. Viszont ha jövõre ismét lesz a célnak megfelelõ jég a Balatonon, újra nekivágunk. Már most érdemes megtervezni és kipróbálni mindenkinek az általa legjobbnak tartott balatonátcsúszó eszközt, hogy jövõre jobb eséllyel indulhasson!

 

Kapcsolódó videók és képgalériák:

1. jégszörf videók

jégszörf készítése

2. jégszörf videó


 

Üdv:

Kardos Gábor

Badacsonytomaji Szörfklub SE

Telefon: +36 30 2330398

E-mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

 

A rendezvény támogatói:

 

Windsurfing.hu

windsurfing.hu
 

 


CamelPark.hu

SEO centrum - Google Pagerank

 

RealCom.hu

RealCom.hu eMegoldások

 


SharePoint Kft.

Intranet / Extranet megoldás 

Szerver.hu

Intel Xeon szerverek raktárról

 


 
 


  

 

 
< Előző   Következő >

www.SurfoMania.hu © 2007. Webdesign, webhoszting és Joomla! tárhely